Tag Archives: schilder

Meer DHZ en bakhuis

5 Okt

Nog steeds heb ik de fijne kneepjes van het blog maken niet onder de duim, zodat bij publicatie op het web foto’s en tekst niet altijd bij elkaar blijken te passen.

We naderen de eindfase van ons nieuwbouw project. Er gebeurt veel, wat we niet goed op foto kunnen vastleggen. Vandaar dat het laatste bericht al van 3 weken geleden dateert.

De schilders zijn deze week klaar met het binnenwerk in het woonhuis. Alles strak wit, behalve de leemstuc muren, die Dover-wit zijn. Volgende week komt het kitbedrijf om alle randjes van tegels, dorpels en kozijnen dicht te kitten.

Wij zijn intussen begonnen met inrichten van de bijkeuken.

Ikea kastje door Aad

Er zijn in het huis geen inbouwkasten. Die moeten we dus zelf maken of laten maken. We hebben een kastenbouwer gevraagd om een offerte te maken voor de slaapkamers en de badkamer boven. In de bijkeuken komen Ikea-kasten.

provisorische werkbank in de schuur

Het keukenbedrijf heeft al een werkblad met spoelbak gemaakt, dat we zelf op een onderkast zetten. Aan beide kanten van het kastje komen aluminium hoekprofielen om het blad te steunen. Links ontstaat zo ruimte voor diepvriezer en wasmachine.

proefopstelling bijkeuken

voordeur verdwenen achter isolatiewand

Nog steeds zijn we 3-4  dagen per week op de bouw aanwezig. Zo kunnen we nog dingen  op tijd bijsturen.  We hebben  bijvoorbeeld de voordeur van het bakhuis helemaal laten wegtimmeren.

Joost heeft een nieuwe dubbele achterdeur gemaakt, die de andere kant op scharniert en goed is af te sluiten.

nieuwe achterdeur

Nu stap je zo linksaf de deur uit naar het zonnige terrasje aan de zuidwest kant. De uit zijn kracht gegroeide meidoorn bij de achterdeur bleek toch teveel schaduw te geven op het middenterras en heeft het loodje moeten leggen.

Vorige week heeft de 1e oplevering plaats gevonden van woonhuis en schuur. Met Peter Bouwmeester, de aannemer, Marten de Jong, de architect en Henk Pol, de bouwbegeleider zijn we het hele huis doorgelopen en hebben ieder detail bekeken. Alles wat nog niet klopte kwam op een lange lijst.

1e oplevering

akoestiek uitproberen

Onze kleindochter was even in Nederland en kwam de akoestiek in de serre uit proberen: lekker hoog gillen geeft een fantastische echo.

Advertenties

Verhardingen

16 Sep

Terwijl binnen de schilders  van Dijkhof aan de slag zijn gegaan, hebben Aad en ik het op ons genomen de plinten van huis en schuur aan de buitenkant antracietgrijs (RAL 7016) te verven, een eenvoudige maar rugbrekende klus. Als straks het terrein is opgehoogd en het grind tot aan de muur ligt, zie je de witte onderrand niet meer.

op de knieën voor de serre

Tot onder het hout verven is niet moeilijk.

strakke lijn

Van de schilder leer ik hoe je een scherpe rand kunt maken over een wit vlak. Hij zegt dat ik een goeie leerling ben.

Op deze foto is al de rollaag te zien, die de afscheiding vormt tussen het grindcunet, waar het water van het rieten dak in gaat vallen, en het gras.

De mannen van Achterstraat funderen de stenen in een laag grof stabilisatie-cement.

aanleg rollaag bij de keuken

drukte bij de schuur

Om de lijnen van paden en terrassen aan te geven, plaatst de hovenier markeringspalen.

contouren van één van de vijvers

Er zijn twee vijvers gepland, één voor de serre en één tussen woonkamer en bakhuis.

De nieuwe ingang van het bakhuis komt aan de achterkant.

Een punt van zorg was nog de moerbei. Toen de schuur er eenmaal stond, bleek de moerbei enigszins tussen schuur en nieuwe inrit te staan. Bovendien stond de moerbei scheef, richting huis. In overleg met de hovenier heb ik vorig najaar de wortels in een halve cirkel 1,5 meter van de stam doorgezaagd.

moerbei rechtop gezet

moerbei  aan berk

Nu is het moment aangebroken om met een shovel de moerbei rechtop te zetten . Dat lukt wonderwel en met een stevige band wordt de moerbei aan een belendende berk verankerd.

Een enorme vrachtwagen voert geel zand aan om de terrassen en paden mee te funderen.

aan en afvoer

De puinbaan aan de voorkant van het huis wordt afgegraven en het puin wordt gebruikt voor fundering van de oprit en twee parkeerplekken.

funderingszand tussen schuur en huis

fundering oprit en parkeerplekken

Komende week worden de grindcunetten gevuld met zand en tenslotte grind, dan worden de paden en terrassen bestraat met gebakken klinkers en de rest van het terrein opgehoogd. Daarover meer in het volgende verslag.