Verhardingen

16 sep

Terwijl binnen de schilders  van Dijkhof aan de slag zijn gegaan, hebben Aad en ik het op ons genomen de plinten van huis en schuur aan de buitenkant antracietgrijs (RAL 7016) te verven, een eenvoudige maar rugbrekende klus. Als straks het terrein is opgehoogd en het grind tot aan de muur ligt, zie je de witte onderrand niet meer.

op de knieën voor de serre

Tot onder het hout verven is niet moeilijk.

strakke lijn

Van de schilder leer ik hoe je een scherpe rand kunt maken over een wit vlak. Hij zegt dat ik een goeie leerling ben.

Op deze foto is al de rollaag te zien, die de afscheiding vormt tussen het grindcunet, waar het water van het rieten dak in gaat vallen, en het gras.

De mannen van Achterstraat funderen de stenen in een laag grof stabilisatie-cement.

aanleg rollaag bij de keuken

drukte bij de schuur

Om de lijnen van paden en terrassen aan te geven, plaatst de hovenier markeringspalen.

contouren van één van de vijvers

Er zijn twee vijvers gepland, één voor de serre en één tussen woonkamer en bakhuis.

De nieuwe ingang van het bakhuis komt aan de achterkant.

Een punt van zorg was nog de moerbei. Toen de schuur er eenmaal stond, bleek de moerbei enigszins tussen schuur en nieuwe inrit te staan. Bovendien stond de moerbei scheef, richting huis. In overleg met de hovenier heb ik vorig najaar de wortels in een halve cirkel 1,5 meter van de stam doorgezaagd.

moerbei rechtop gezet

moerbei  aan berk

Nu is het moment aangebroken om met een shovel de moerbei rechtop te zetten . Dat lukt wonderwel en met een stevige band wordt de moerbei aan een belendende berk verankerd.

Een enorme vrachtwagen voert geel zand aan om de terrassen en paden mee te funderen.

aan en afvoer

De puinbaan aan de voorkant van het huis wordt afgegraven en het puin wordt gebruikt voor fundering van de oprit en twee parkeerplekken.

funderingszand tussen schuur en huis

fundering oprit en parkeerplekken

Komende week worden de grindcunetten gevuld met zand en tenslotte grind, dan worden de paden en terrassen bestraat met gebakken klinkers en de rest van het terrein opgehoogd. Daarover meer in het volgende verslag.

Advertenties

3 Reacties to “Verhardingen”

 1. Hendrine Swellengrebel september 16, 2012 bij 5:00 pm #

  Lieve Aad en Diederik,

  Wat wordt het mooi! En wat heerlijk dat jullie er meteen een tuin bij hebben. Wij zijn nog niet eens in de buurt van het sloopproces! Ben trouwens wel benieuwd, Diederik, wat de schilder jou leerde over het maken van een rechte afscheiding op een wit vlak. Met gewoon schildertape afplakken gaat bij mij altijd mis, omdat er dan toch nog verf onder de tape gaat zitten….

  Succes en ik zal duimen, dat de moerbeiboom het overleefd! Groetjes, Hendrine (ik kan weer met 2 handen typen, zonder mitella. Nog even en dan kan ik ook weer schilderen, hoop ik))

 2. Gijs Kuenen september 17, 2012 bij 9:36 am #

  Ha Diederik en Aad, jullie project wordt steeds groter in mijn perceptie, wat een giga-karwei. Wat een schrik als er opeens een gat in je waterleiding zit. Niet te geloven dat zoiets dan ook weer zo terug is te vinden en kan worden gerepareerd.

  groetjes Gijs en Vibeke

 3. Herman Schotanus oktober 5, 2012 bij 10:06 am #

  Dag Aad en Diederik, Wij begrijpen dat jullie met de laatste werkzaamheden bezig zijn en dat de verhuizing aanstaande is. Wat zullen jullie uitzien naar het moment dat je echt ‘over’ bent en de grond is geegaliseerd en de paden aangelegd en geveegd….wat een werk zeg. Alles komt eraan te pas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: