Archief | september, 2012

Verhardingen

16 Sep

Terwijl binnen de schilders  van Dijkhof aan de slag zijn gegaan, hebben Aad en ik het op ons genomen de plinten van huis en schuur aan de buitenkant antracietgrijs (RAL 7016) te verven, een eenvoudige maar rugbrekende klus. Als straks het terrein is opgehoogd en het grind tot aan de muur ligt, zie je de witte onderrand niet meer.

op de knieën voor de serre

Tot onder het hout verven is niet moeilijk.

strakke lijn

Van de schilder leer ik hoe je een scherpe rand kunt maken over een wit vlak. Hij zegt dat ik een goeie leerling ben.

Op deze foto is al de rollaag te zien, die de afscheiding vormt tussen het grindcunet, waar het water van het rieten dak in gaat vallen, en het gras.

De mannen van Achterstraat funderen de stenen in een laag grof stabilisatie-cement.

aanleg rollaag bij de keuken

drukte bij de schuur

Om de lijnen van paden en terrassen aan te geven, plaatst de hovenier markeringspalen.

contouren van één van de vijvers

Er zijn twee vijvers gepland, één voor de serre en één tussen woonkamer en bakhuis.

De nieuwe ingang van het bakhuis komt aan de achterkant.

Een punt van zorg was nog de moerbei. Toen de schuur er eenmaal stond, bleek de moerbei enigszins tussen schuur en nieuwe inrit te staan. Bovendien stond de moerbei scheef, richting huis. In overleg met de hovenier heb ik vorig najaar de wortels in een halve cirkel 1,5 meter van de stam doorgezaagd.

moerbei rechtop gezet

moerbei  aan berk

Nu is het moment aangebroken om met een shovel de moerbei rechtop te zetten . Dat lukt wonderwel en met een stevige band wordt de moerbei aan een belendende berk verankerd.

Een enorme vrachtwagen voert geel zand aan om de terrassen en paden mee te funderen.

aan en afvoer

De puinbaan aan de voorkant van het huis wordt afgegraven en het puin wordt gebruikt voor fundering van de oprit en twee parkeerplekken.

funderingszand tussen schuur en huis

fundering oprit en parkeerplekken

Komende week worden de grindcunetten gevuld met zand en tenslotte grind, dan worden de paden en terrassen bestraat met gebakken klinkers en de rest van het terrein opgehoogd. Daarover meer in het volgende verslag.

Advertenties

Bakhuisje en gevolg van afpersen

16 Sep

Uw verslaggevers waren er even tussenuit.

sprookje in Bologna

Maar na het droomhuwelijk van Ambra en Stoffel in Bologna, zijn we weer terug in de werkelijkheid van de bouw en van de onverwachte zaken die in deze eindfase naar boven komen.

Een onderdeel van ons project is de renovatie van het bakhuisje. Dat wordt door deze ingreep geschikt gemaakt als ‘atelier’ met natuurlijk mogelijkheid voor een brede divan voor het model.

lage deel klaar voor ophogen

Het lage deel wordt opgehoogd, zodat ook lange mensen overal rechtop kunnen staan.

De asbest golfplaten waren al lang geleden verwijderd en nu komen er goed geïsoleerde stalen dakplaten op.

muur gesloopt

Binnen is een muur weggehaald. zodat er wat meer ruimte is voor de divan,  in het lage deel wordt een natte cel gemaakt. Daarna krijgen alle buitenmuren een voorzetwand en vlaswol isolatie, zodat het model het in de winter niet koud krijgt. Op de zolder komt daarvoor ook een CV-tje met boiler, want iedereen weet: kwasten moet je met warm water uitspoelen.

begin van voorzetwanden en natte cel

In het woonhuis is de installateur zo ver dat de waterleidingen ‘afgeperst’ kunnen worden om te zien of er ergens lekkages zijn. En ja, in de muur tussen keldertrap en WC verschijnt een enorme natte plek.

de specialist komt aangesneld

De specialist wordt ingeroepen. De vloer wordt opengehakt en met een cameraatje gaat hij de buizen in, tot  het euvel is gevonden: en groot ovaal gat in een warmwaterleiding, waarschijnlijk ontstaan in december vorig jaar bij het schoren van een Thermospan muur.

het lek is opgespoord

We zijn niet tevreden over de hoogte van de toiletpotten en het bidet. Noodoplossing biedt uitkomst: gelukkig bestaan er ‘ophoog’-setjes die 2 tot 2,5 cm verschil uitmaken.