Slangenkuil

29 Jul

Een vereiste bij nieuwbouw is tegenwoordig, dat je het hemelwater dat op je dak valt, op eigen terrein moet afvoeren. Omdat het huis een rieten dak heeft zijn dakgoten niet mogelijk. Het regenwater druipt dus op de grond. Vooral bij zwaardere buien zouden dan verwoestende modderstromen kunnen ontstaan, die geulen maken  rond het huis. Niet mooi en daarom laten we het water in een grindbed druipen.

sleuf voor drainagebuis

Dat heet een grindcunet. Onderin ligt een dikke omwoelde geperforeerde slang in een bed van grof zand.

graven sleuf bij serredeuren

 

Rondom het huis en de schuur wordt met een graafmachientje een ondiepe sleuf gemaakt. Vorige week heeft de hovenier al afvoerbuizen in de grond aangebracht.

De flexibele slangen worden hierop aangesloten. Daarna wordt de sleuf volgestort met een laag grof zand. In een later stadium, als de grond rond het huis en de schuur is opgehoogd komt er nog een laag grind van muur tot buitenrand cunet.

drainagebuis op afvoer aangesloten

 

zonnestralen druipen van het schuurdak

 

 

 

Nu moet nog een zinkput worden gegraven, waar het water wordt opgevangen. De put komt naast de nieuwe erftoegang, met een overloop naar de sloot.

zinkput voor hemelwater

 

 

 

 

 

 

Rondom de zinkput heeft Achterstraat antiworteldoek gespannen en op de bodem grind gestort. Op de bodem, 2 meter diep,  welt een kleine hoeveelheid grondwater op. Inmiddels heeft een grote vrachtwagen de betonringen afgeleverd.

1e betonring op zijn plaats

 

 

Het past allemaal net, de bestelde betonringen hebben een binnendiameter van 150cm, terwijl het gat was gegraven voor een buitendiameter van 150cm. Gelukkig heeft Achterstraat een ruime marge genomen bij het graven. De ruimte tussen antiworteldoek en beton wordt volgestort met grind om het wegzakken van het water te bevorderen

 

 

bovenste ring zinkput

Op de bovenste ring komt nog een deksel en het geheel wordt straks netjes met zand bedekt. Dan is de slangenkuil klaar voor ontvangst.

 

 

 

Eigenlijk is de bouwvakvakantie al begonnen, maar Marwin is nog even een paar dagen doorgegaan en heeft de laatste binnendeuren afgehangen en waar nodig valdorpels gemonteerd. Ook was hij niet te beroerd om nog even met Stephan, de elektricien, te helpen, de planken voor de vloer van de bovenverdieping naar boven te tillen. Nu is alles klaar voor de vloerenlegger, de Graaf uit Megen, die volgende week maandag gaat beginnen.

Als laatste klus voor de vakantie heeft Marwin de balustrade van de overloop vastgezet.

lijnenspel in de serre

 

 

Advertenties

2 Reacties to “Slangenkuil”

 1. J.Gijs Kuenen juli 29, 2012 bij 3:58 pm #

  Prachtig Diederik en Aad, wat leuk om dat allemaal zo te kunnen volgen. Ik was een tijdje op pad en heb nu weer een aantal rapportages achter elkaar bekeken: wat komt er toch veel kijken bij het bouwen van een huis (in the middle of nowhere..), het moet bij julie natuurlijk helemaal zelf-voorzienend zijn.
  De slangekuil is een mooi voorbeeld van dat je om mooi te zijn ook wel extra moet lijden!

  groetjes Gijs

  • Diederik juli 30, 2012 bij 4:29 pm #

   Erg leuk dat jullie zo meeleven. Dat het blog door veel mensen wordt gelezen stimuleert mij ook om het goed bij te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: