Kwaliteit kost tijd

13 Jun

Niet alles wat er voorvalt is in foto’s vast te leggen. Langzaam vordert het stucwerk van de binnenmuren en hier en daar is ook al een plafond gestuct. Het huis wordt van binnen veel lichter. De binnenkanten van de buitenmuren hebben hun eerste laag leemstuc gekregen. Dit wordt er met een enorme spuitmachine opgekledderd en dan met een rei en een raapspaan gladgestreken. De eerste laag is grijs van kleur, later volgt een bijna witte laag. Het levert geen interessante beelden op.

Het aftimmeren van de kozijnen aan de buitenkant is een precieze klus.

kozijn van beneden slaapkamer

De onderste horizontale kozijnranden lopen een beetje schuin af, zodat regenwater er af kan rollen. Tegelijk zit er een spleet van 5 mm tussen de smalle kozijnplanken en de brede kozijnranden, zodat de wind hiertussen vrij spel heeft en zijn drogende werk kan doen.

opvulling hoekstijl

Het iets terugvallen van de hoekstijl is niet bij alle hoekramen mogelijk. Marwins voorstel om de stijlen allemaal op te vullen zoals bij dit raam wordt bij een bouwvergadering bekeken en door architect en opdrachtgevers goedgekeurd.

De kozijnen van de keukenramen zijn klaar. Er is nog geen besluit gevallen over  hoe de donkere plint onderaan de buitenkant moet worden gemaakt. Hoe krijg je een goede hechting op het witte piepschuim en hoe maak je een laag die ook nog tegen een stootje kan?

keukenramen in smalle kozijnen gevat

Onze ‘eigen’ stucadoor die het binnenwerk en het leemstuc doet (en trouwens ook de bouw van de Finoven), laat dit klusje liever aan een specialist over.

Dit brengt mij op het onderwerp houtkachel. Die is namelijk in een paar dagen in de woonkamer verrezen en maakt een minder massale indruk dan wij eerst dachten.

verrijzenis der Finoven 1e statie

verrijzenis der Finoven 2e statie

verrijzenis der Finoven 3e statie

Rechts naast de kachel zijn twee dunne koperen buisjes te zien. Het zijn de uiteinden van een grote spiraal die in het bruine leem is gelegd aan de achterkant van de kachel. Ze worden verbonden met de centrale verwarming zodat het hele huis kan profiteren van de warmte van de Finoven .

 

verrijzenis der Finoven 4e statie

Links naast de kachel komt een verwarmd bankje van 40cm, rechts één van 100 cm, belegd met dezelfde Braziliaanse leisteen als de vloer.

 

 

 

lijnenspel van plafondregels in slaapkamer

Door de bijzondere dakvorm met de zware spanten is het maken van de plafonds ook een preciezie-werk.

Zoals sommigen al hadden voorspeld, neemt het aftimmerwerk nog heel veel tijd in beslag.

patchwork  in logeerkamer

 

Van het prachtige patchwork van Joost in de logeerkamer is straks niets meer te zien als de stucadoor langs is geweest.

Het afdichten van de serre met glas gaat nog minstens 3 weken duren. Tijdens de bouwvergadering wordt niet duidelijk waarom. Laten we maar zeggen dat de kozijnen-bouwer het heel degelijk aanpakt.

De trappenbouwer heeft tekeningen afgeleverd, die niet overeenstemmen met het ontwerp van de architect. Tijdens de bouwvergadering buigen we ons over de details. Marten verzint ter plekke nog een constructieve verbetering.  Back to the drawing board, trappenman!

De afbouw van de schuur heeft na het rietdekken stil gestaan. Die moet bij de oplevering door de aannemer, die nu gepland is eind van week 29 (vrijdag 20 juli), wel klaar zijn, net als de renovatie van het bakhuis. Iedereen is van elkaar afhankelijk, aannemer, stucadoor, vloeren leggers (beneden natuursteen, boven Amerikaans eiken), tegelaar, schilder, keukenbedrijf, loodgieter en elektricien. Buiten hebben we dan nog terrein ophogen, verwijderen puinbaan, aanleggen grindcunet en terrassen. Henk Pol, onze bouwbegeleider heeft er zijn handen vol aan om alle werkzaamheden op een logische manier op elkaar te laten aansluiten.

We durven nog geen verhuisdatum te plannen.

de nieuwe inrit

Wat in ieder geval klaar is, is de nieuwe inrit.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: