Eén zwaluw maakt nog geen…

1 Jun

Het rieten dak is nu klaar. Als alle dakoverstekken van onderen zijn afgetimmerd, volgt de laatste bewerking, waarbij alle scherpe hoeken in het riet zullen worden afgerond. Boven de serre is een koperen goot in het riet aangebracht, zodat niet alle regenwater direct op het glas valt.

Het glas komt aan de buitenkant van deze balkenconstructie, op aluminium klik-lijsten. Het is een zeer robuuste constructie geworden, allemaal nodig om de loodzware driedubbele glaspanelen te kunnen dragen.

Pas nu kan het glas worden ingemeten. De productie duurt dan 3 weken, dus al die tijd blijft de serre nog open. Zeker niet lang genoeg voor de boerenzwaluw, die bezig is een nest te maken op een balk in de logeerkamer.

zwaluwnest in logeerkamer

In de oude boerderij hadden we soms zwaluwen op de deel. Als de jongen uitvlogen poepten ze alles onder. Broedtijd is 2-3 weken, maar dan duurt het nog 21 dagen voordat ze uitvliegen, dus ik vrees dat we het nestje moeten verwijderen.

De ramen krijgen aan de buitenkant net zo’n omkadering als aan de binnenkant.

Marwin legt de laatste hand aan omlijsting naaikamerraam

Zoals al eerder beschreven wordt het huis bekleed met planken van Plato-hout. Samen met de regels (houten latten) waarop deze worden aangebracht is de bekleding 7 cm dik. Hierdoor blijft van de brede omkadering van de ramen, zoals hier te zien,  uiteindelijk nog maar 5cm over.

gestucte muren in de naaikamer en de serre

De stucadoors zijn begonnen met het gipsstuc op de binnenmuren en de plafonds. De buitenmuren krijgen aan de binnenkant een grofkorrelige leemstuc laag, waardoor het ademende principe van de Thermospan-blokken optimaal tot zijn recht komt.

Rond het huis is het terrein geëgaliseerd en opgehoogd. De bergen zand en aarde die er lagen, zijn grotendeels verdwenen.

terrein al wat opgehoogd

Eerst wordt  er nog een donkere plint (kleur RAL 7016 voor de liefhebbers) van  stuc aangebracht, daarna volgt verdere ophoging van de grond tot de onderkant van de dorpels.

Volgende week gaan we met de hovenier bespreken hoe de volgende fase van de terreinaanleg gaat verlopen. Buiten het bouwterrein brult alles de grond uit. We konden het niet nalaten al met wat zaaigoed te beginnen.

zaaibak van trein-ruiten

De gemeente Brummen heeft zich gemeld voor de aanleg van de nieuwe inrit. De bestratingsklinkers zijn afgeleverd en eind van deze week zal dit deel van de inrit klaar zijn. De bestrating op eigen terrein naar carport en schuur volgt later.

Advertenties

3 Reacties to “Eén zwaluw maakt nog geen…”

 1. frits juni 2, 2012 bij 8:32 am #

  Hoi Diederik

  We kennen jullie als milieubewuste natuur liefhebbers. Hoe kan je zo een arme zwaluwfamilie dit dan aan doen???

  • Diederik juni 2, 2012 bij 10:33 am #

   Tja, hoe hier de (huis)kool en de (zwaluw)geit te sparen, dat is de kwestie.

 2. Thijs juni 22, 2012 bij 7:12 pm #

  Wow wat vordert de bouw snel zeg (voor jullie waarschijnlijk niet). Ziet er fraai uit!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: