Acht man tegelijk aan het werk

30 Apr

Op deze zonovergoten Koninginnedag een verslag van de vorderingen in de afgelopen week. Vrijdag waren er op een bepaald moment acht man tegelijk aan het werk: de timmerman Marwin, een man van het kozijnenbedrijf, twee rietdekkers, een metselaar en zijn opperman en de loodgieter met zijn knechtje.

schuurdak klaar

Het schuurdak is helemaal klaar, donkere nokvorsten met en platte voeg liggen op de nok. De onderrand van het riet moet nog een keertje bijgesneden. De schuur staat nu schijnbaar wat hoog op zijn poten, maar dat wordt anders. Kijk maar naar de onderrand van de zijdeur: dat wordt het tuinniveau.

plaatsen van kozijn met dubbele deuren

Het afgesneden riet ligt als een kraag om de schuur. Aan de tuinkant van de schuur wordt het kozijn met de dubbele deuren op zijn plaats gezet. Met maaimachine en tuingereedschap kunnen we straks zo de tuin in. Aan de andere kant van de schuur komt een roldeur, waardoor in de winter de auto eventueel binnen kan staan.

Het laatste kozijn in het woonhuis is dat van de bijkeukendeur.

bijkeuken deur met raamkozijn

In het oorspronkelijke ontwerp draaide deze deur naar buiten, dat schijnen bijkeukendeuren altijd te doen, kijk maar eens hoe dat bij je eigen huis is. Voordeuren draaien naar binnen, logisch, anders krijgt het bezoek de deur in zijn neus gezwaaid. Op het platteland komt het volk altijd aan de achterdeur, dus zo gek is deze oplossing niet. Naar buiten openzwaaien bleek op deze plek niet te kunnen, omdat om een of andere reden de dakrand in de weg zit. Op de tekeningen en 3D visualisaties was dit niet te zien.

De metselaar en zijn opperman (degene die zorgt dat de stenen en het cement klaar staan bij de te metselen muur) hebben inmiddels de binnenmuren in de benedenverdieping afgemaakt.

muur tussen keuken en bijkeuken met binnenraam

Ik heb meteen gevraagd waarom hier en daar die zwarte stenen zijn gebruikt. Dat kan zijn om makkelijker oneffenheden in de vloer te verwerken, maar ook om hier en daar extra verband te creëren of leemtes op te vullen, die niet met hele of halve bouwblokken kunnen worden gevuld.

Intussen schieten de rietdekkers al aardig op met de straatkant van het woonhuis. Het is soms zwaar en gevaarlijk werk.

wankel bestaan

vliegend riet

kort riet(met pluimen) onder, lang bovenop

Als het weer mooi blijft is het dak over 3 weken klaar.

voordeur met keukenramen

De voordeur zit ook al op zijn plaats. Subtiel detail: de verticale groeven hebben dezelfde afstand als de planken, waarmee het huis aan de buitenkant wordt bekleed.

En hoe zit het met de meterkast, die de doorgang achter de voordeur dreigde te belemmeren (zie bericht van 18 januari 2012)?

meterkast aangepast

Dat probleem is zomaar opgelost!

Het laatste grote werk dat nu moet gebeuren is het plaatsen van de serre. Die is al ingemeten, dus het zal niet lang meer duren.

Roel en Marja proberen zich de serre voor te stellen

Met trots leiden wij belangstellende bezoekers door het huis. Er is al zoveel te zien.

Advertenties

3 Reacties to “Acht man tegelijk aan het werk”

 1. frits mei 1, 2012 bij 5:44 pm #

  Mooie foto’s van het riet dekken Diederik.

 2. annetje mei 2, 2012 bij 8:51 pm #

  jonges, wat wordt het ontzettend mooi en goed en comfortabel, jullie huis!!!!!!!!
  annetje

 3. Freek mei 4, 2012 bij 8:06 am #

  Heel veel succes!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: