Beschutte werkplaats

18 Apr

Eerst maar eens wat algemene berichten.

De kelder, die de hele vorstperiode afgedekt was en waar ik me zorgen over maakte vanwege scheuren door uitzettend ijs, is leeggepompt.

eerste blik in de kelder

Het ziet er van binnen helemaal gaaf uit, zoals al voorspeld door Henk Pol, de bouwbegeleider.

In afwachting van het dichtmaken van de daken is het riet aangevoerd: eerste soort zoetwaterriet uit Turkije, lang en iets grof.

Turks riet

In de afgelopen week zijn de timmerlieden  bezig geweest met het houtskelet van de schuur en de carport. Vlak voordat de dakdozen op de schuur worden gelegd, ziet het er dan zo uit.

schuur klaar om dak te ontvangen

De schuur of ook werkplaats genoemd wordt opgetrokken in houtskelet-bouw. Al het gebruikte hout in het hele huis is trouwens FSC-hout. Ik heb het gecontroleerd en het staat er zelf op, dus het is waar. Het isolatiemateriaal van de schuur is een dubbeldikke laag vlaswol. Dit is een relatief nieuw product, gemaakt van de korte vezels, die overblijven bij de productie van linnen en lijnzaadolie. De teelt van vlas is milieu-vriendelijk en vlaswol heeft zeer goede warmte- en geluidsisolerende eigenschappen. De vlaswol wordt van binnen en van buiten afgedekt met folie, zoals ook hier is te zien.

De gaten die waren geboord om de grote bouten van de dakbalken een elkaar en aan de muren te bevestigen

boorgaten

pluggen

vlak geschuurd

zijn netjes opgevuld met pluggen en daarna vlak gebeiteld en geschuurd. Na afloop zie je er bijna niets meer van, echt vakwerk.

Voorafgaand aan de bouwvergadering bespreken aannemer, architect en timmerlieden nog wat details. De schuur en het huis worden straks aan de buitenkant betimmerd met plato-hout, waarover later meer. Nu is het de vraag hoe die planken in de hoeken op elkaar aansluiten. Ter verduidelijking nog even een tekening in het zand.

doen we het zó

0f zó

De architect verwijst naar de geveltekeningen, waarin bij uitvergroting zal blijken dat iedere plank staat aangegeven. Hij heeft een werkbreedte aangehouden van 13 cm, volgens opgave van de fabrikant. Die breedte houdt rekening met het werken van het hout door vocht of droogte.

 

dakdozen werkplaats aangekomen

 

 

 

 

 

Het langverwachte moment is daar, de eerste dakdozen arriveren, om 16.30. De dozen die op de nok komen te liggen zijn scharnieren aan elkaar verbonden. Ze zijn plm. 2 meter breed. De buitenkant is een houtvezelplaat die met brede regels vastgezet is aan de binnenplaat van met kunststof gelamineerde spaanplaat. De tussenruimte is gevuld met een dikke laag piepschuim.

de eerste dakdozen gaan op de schuur

Het 3 man sterke team van Multidak bv uit Tubbergen is goed op elkaar ingespeeld en in snel tempo en met grote precisie plaatsen zij de elementen op de kapconstructie.

vastschroeven dakdoos

 

 

Daarna worden de dakdozen met lange schroeven aan de balken van de kap geschroefd.

Geleidelijk aan wordt nu de bijzondere vorm van de kap zichtbaar, die remiscenties heeft aan de kap die straks op het woonhuis komt.

 

 

contouren schuurdak worden zichtbaar

 

 

 

Tussen de dozen is een spleet van 18mm opengelaten om enige speling te hebben. Die spleten worden straks dicht gepurt en aan de binnenkant met tape afgeplakt.

nauwkeurig gemeten, gemaakt en opgebracht

 

 

 

Om kwart voor zeven gaat het laatste stukje er op en is de kap klaar.

laatste stukje dak

 

 

 

 

 

 

 

De werkplaats is nu al wat beschermd tegen de wind. Hoe beschut zal het zijn als straks het riet er op zit, de kozijnen zijn geplaatst en de wanden binnen en buiten zijn afgetimmerd? In ieder geval heel groot, genoeg om een schoolklas daklozen te bergen…

de kap van de schuur van binnen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: