Over kepers en leggers

28 Mrt

Geleidelijk raken we vertrouwd met allerlei bouwtermen. De horizontale dakbalken worden leggers genoemd, de schuin naar beneden lopende heten kepers.

architect, timmerman en aannemer buigen zich over een detail

Dus als de vaklui het over de noklegger hebben, dan begrijpen we nu waar ze het over hebben.

De leverancier van de serre zegt dat op wat de architect aan detaillering heeft bedacht, hij geen garantie kan geven. Marten zit een hele middag bij de kozijnen fabriek om een oplossing te bedenken, die recht doet aan de constructieve en architectonische wensen. Binnenkort zullen we dat op tekening kunnen zien.

Over een dag of tien gaat de rietdekker al beginnen, niet voor te stellen. Dus krijgen we nu de keuze voorgelegd door de rietdekker Boksebeld: willen jullie grof of fijn riet, moet het uit Polen, Turkije, Iran of Nederland komen?

welke soort riet?

Eigenlijk is Nederlands riet niet het beste. Door de meststoffen die we hier in het oppervlakte-water hebben, groeit het riet harder en dat maakt het minder duurzaam dan buitenlands riet. Voor ons dak, waar geen ingewikkelde details, zoals dakramen of versieringen, hoeven te worden gemaakt is grof riet het beste. Dat watert namelijk beter af en er blijft minder water tussen de stengels zitten.

Intussen gaat het werk aan de dakconstructie verder. Dat levert interessante details op, zoals dit.

hoe een keper in de muur vastzit

Terwijl wij een week in Zweden zijn wordt de laatste hand gelegd aan de balken en op een essentieel punt nog een stalen steun aangebracht.

extra steun in logeerkamer kozijn

Als we terugkomen is  het laatste beton in de Thermospan-muren gestort, in de schuin verlopende stukken deels handmatig, emmertje voor emmertje.  Vast zwaar werk om met een emmertje beton een ladder op te klimmen. Jammer dat ik dat niet heb kunnen vastleggen.

De plafondhoogte in logeer- en naaikamer begint zich af te tekenen. Deze week wordt de vloer van de vliering daarboven gelegd. Nu kun je daar nog staan, maar als volgende week de dakdozen zijn aangebracht kan dat niet meer.

vloerbalken vliering deels op hun plaats

Volgende week maandag worden de kozijnen van de bovenverdieping geplaatst, met glas en al. De dag daarna komen de dakdozen al. Die moeten nauwkeurig aan elkaar gemonteerd, zodat de kap dampdicht is en vocht uit het huis niet in het riet kan trekken, waardoor rotting zou kunnen ontstaan in de onderlaag.

dak-overstek zuidwest gevel

Wat ik jullie niet wil onthouden is een eerste indruk van het grote dak-overstek grenzend aan de woonkamer. Er is nu een tijdelijke balkenvloer in gelegd, maar uiteindelijk zul je, als je eronder zit in het schuine dak kijken en het verborgen raam van de naaikamer kunnen zien.

dak-overstek aan de noordwest kant

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: