Bouwen met blokken

10 Jan

Na 2 weken rust op de bouwplaats beginnen we vandaag meteen aan een spannende dag. Bij het krieken van de dag worden we wakker door veeggeluiden. De mannen van Thermeco, Alexander en Frank, zijn bezig de randen van de betonvloer schoon te vegen.

klosjes schieten

Met een schietpistool zet Alexander plastic klosjes vast. De muurdelen worden hier straks tegenaan gesteld. Het is droog en niet erg koud, dus er kan goed doorgewerkt worden.

positie muren

Bij het strijklicht van de bouwlamp zijn de klosjes goed te zien. Intussen is uit Zuid-Limburg een gigantische truck met oplegger gearriveerd en even later een bouwkraan uit Twello. De bouwkraan vouwt zich helemaal uit en de machinist vertrekt met een liftje naar boven om de 3,5 ton zware rekken met daarin de bouwelementen voor de begane grond van de vrachtwagen te tillen.

een rek met bouw-elementen daalt neer

De tekeningen van de architect zijn door de technici van Thermeco uitgewerkt tot losse elementen, die door Alexander in de fabriek in Roermond eigenhandig in elkaar zijn gezet. Ieder element heeft een sticker waarop een code staat. Op een geplastificeerde kaart staat aangegeven welk element, waar moet worden geplaatst. Alexander heeft de leiding bij het plaatsen van de elementen, precies tegen de blokjes aan. Schuine stempels en plankjes met lange bouten houden de elementen overeind.

eerste muurelement geplaatst (keuken, straatkant)

Met hulp van een koevoet, wigjes, een enorme winkelhaak, een waterpas en de kraanmachinist, zetten de mannen de elementen één voor één op hun plaats en begint het huis langzaam een beetje vorm te krijgen.

stellen van een muurdeel (bijkeuken)

We beginnen ons al voor te stellen, hoe we ’s winters de bijkeuken instappen (de opening rechts) of op een zomerse ochtend de dubbele deuren van de keuken opengooien om buiten onze eerste kop thee te drinken.

keuken gevel

Het blijkt af en toe nodig een element bij te werken, om te zorgen dat alles past zoals het op de tekeningen staat. Dat gaat eigenlijk heel makkelijk, met een schrobzaag. De elementen worden tegen elkaar gelijmd en hier en daar wordt een spleet vol gePURd (hoe schrijf je dat?).

Alexander maakt een element passend

detail van een raamopening

Op het fotootje links is achter Alexander een  Thermospan blok op zijn kant te zien met een dubbele laag isolatiemateriaal, de holle ruimte zal straks gevuld worden met beton. Rechts  is de aard van het materiaal duidelijk te zien, houtvezels en cement. Een los blok is goed te tillen en je kan er makkelijk in schroeven of zagen.

Tussendoor is er weer bouwoverleg in het bakhuis. We bespreken nog eens de hele technische installatie: riool, warm en koud water, verwarming en ventilatie, warmte-terugwinning, afzuigkap keuken, CV en houtkachel en hoe alles door de vloer van de 1e verdieping moet worden geleid. Volgende week liggen de breedplaatvloeren al op de muren van de begane grond en dan heeft de installateur maar een paar dagen om alles daarop te monteren. De aannemer wil namelijk eind volgende week  het beton in de muren en op de breedplaatvloer storten. We denken dat dat maar even verschoven moet worden, we zullen zien. Het is passen en meten om alle techniek door en over elkaar heen te laten lopen en weg te werken in de leidingkoker, die dwars door het huis van de kelder naar de schoorsteen op het dak loopt. Marten, onze architect komt weer met ingenieuze oplossingen.

Aad en Marten verheugen zich over de voortgang

Aan het begin van de middag staat een belangrijk deel van de begane grond muren overeind en kunnen we door het huis wandelen met Marten en ons verheugen over de doorkijkjes vanuit de verschillende kamers, onder andere dankzij de bijzondere hoekramen. Maar dat zullen jullie pas  in een later stadium goed kunnen zien.

Op de foto’s is niet te zien dat de smallere elementen, met name de lateien (dat zijn de balken boven deuren en ramen) al stalen wapening hebben gekregen in de fabriek of dat ter plekke de voorgevormde wapening in de lateien wordt gemonteerd. Eigenlijk krijgen we een betonnen huis met een hout/cement bekleding.

aanzicht van keuken en bijkeuken om 16.00 uur

Rond 16.00 moeten de bouwers tot hun spijt stoppen, omdat de kraanmachinist weg moet. Hier zien we  rechts op de voorgrond de vloer van de schuur, daarachter rechts de bijkeuken en links de keuken.

bouwplaats in vogelvlucht 9 januari 2012

Voor de machinist zijn kraan opvouwt en vertrekt maakt hij nog een foto. Principalesse Aad staat bij de doorgang naar de keuken en principaal Diederik staat in de toekomstige keuken.

Advertenties

3 Reacties to “Bouwen met blokken”

 1. Ede Dommering januari 10, 2012 bij 7:43 pm #

  Tjee, het begint nu een echt huis te worden! Spannend! Leuk om het zo te volgen. Arm-chair-building! Hoi, Ede

 2. Charlotte januari 10, 2012 bij 11:15 pm #

  Weet je nog Derkje, dat we dat vroeger altijd zeiden:” WE STAAN GEBLUFD”!!Laat weten, als/of jullie er zijn, dan kom ik even kijken en mijn nieuwsgierigheid tastbaar bevredigen!, Charlie.

 3. Charlotte Dommering januari 11, 2012 bij 12:34 pm #

  Nou niet alleen van vroeger staan we geblufd, ook wij van de volgende generatie staat anno 2012 helemaal geblufd (geweldige uitdrukkking, dat woord behoeft een revival)!
  Geen idee dat dit HET nieuwe bouwen blijkt!
  Wordt een “kapitale villa met boszicht, geheel volgens de laatste technische inzichten gebouwd” om in makelaarstermen te spreken.
  Charlotte (de kleine)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: