Landschap: 1e fase

16 dec

Ons ‘landgoed’ beslaat ruim 2 hectare. Op de  plattegrond ‘landgoed’ te Hall is de indeling te zien. Aan de overkant van de weg is een stuk weiland van 3/4 hectare, dat wordt gebruikt door de boer, die ook de rest van de weilanden bezit tot aan het Leusveld bos. De wei tussen ons en de familie te Winkel, ongeveer een halve hectare, wordt een paar maal per jaar gemest en gemaaid door een hobby-boer, die in ruil daarvoor één keer per jaar het overblijvende stuk rond het huis maait.

Voor  de inrichting van dat laatste stuk, dat dus direct aan het huis en de bijgebouwen grenst, hebben we een ontwerp laten maken door Michel Lafaille, een landschaps-architect die ons door zijn lezingen en boeken erg aanspreekt. In nauw overleg met Marten, onze architect, is geleidelijk aan een plan ontstaan dat aan al onze wensen voldoet. In de loop der tijd zullen jullie zien hoe dit plan er uit gaat zien. De uitvoering is in 4 fases ingedeeld. De eerste fase speelt zich af buiten het bouwterrein en behelst het planten van 21 bomen en het plaatselijk verbreden van de groenstrook langs het fietspad met bosplantsoen, een mengsel van inheemse boompjes en struiken.

de bomen worden van de vrachtwagen geladen

Daar is de hovenier, Arie Achterstraat uit Lunteren, gisteren mee begonnen. Als we volgend jaar juli verhuizen zullen de bomen al in blad staan.

dikte toplaag valt mee

De kwaliteit van de grond lijkt mee te vallen. Nergens wordt een harde leemlaag gevonden. Eerst worden er 8 lindes geplaatst, in 2 rijen, ruim uit elkaar. Op den duur zullen de kronen elkaar raken en een soort blok gaan vormen. Aan het eind van de dag ziet dat er zo uit:

het linden blok

bewaterings slang

Rond iedere kluit wordt een bewaterings-slang ingegraven. In droge tijden moeten we in de komende 2 jaar alle nieuwe bomen (21 stuks) wekelijks water geven.

Dan bepalen we de plaats van de 7 fruitbomen die we hebben uitgekozen, de kweepeer in het midden, verder een mirabel, een morel, een Reine Victoria pruim, een Conference peer, 2 appels. Ze komen van een speciale kweker in Margraten (Z.-L.). De boomgaard gaat in een van de volgende fases omringd worden door een onderbroken hekwerk dat we laten begroeien met klimrozen en wilde rozen.

boomgaard in statu nascendi

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: