Vlak voor de eerste betonstort

14 dec

Na het vorige bericht lijkt alles minder hard te gaan, maar dat is maar schijn. Het heeft nogal geregend en gewaaid de afgelopen dagen en de bouwplaats is een modderpoel geworden. Desondanks is er goed doorgewerkt.

voortent caravan omgewaaid

Alleen de voortent van de caravan was niet bestand tegen zoveel wind en heeft het begeven. De bouwvakkers vertellen dat de tent helemaal over de caravan was gewaaid. Met een zware balk hebben ze de boel tijdelijk gefixeerd. We besluiten hem maar helemaal af te breken voor de winter. Er zijn 2 aluminium buizen geknapt, verder gelukkig geen schade.

riolering en elektrapijpen op kelderdak

De kelder is al afgedekt met een kant en klare zogenaamde  breedplaatvloer met een uitsparing voor de trap. Bovenop is de loodgieter bezig geweest om de afvoeren voor de badkamer op de begane grond en de WC aan te leggen. Als onze architect arriveert, ziet hij dat er geen afvoer is gemaakt voor het fonteintje in de WC. Op de later op de dag plaatshebbende bouwvergadering wordt dit meteen even besproken: de afvoer komt precies in de muur tussen WC en badkamer, zodat van beide kanten een wastafel er op aangesloten kan worden. De elektricien is ook al geweest: de pijpen voor de elektra van de kelder liggen klaar om in het beton gevat te worden.

bekisting in modderpoel

De bekisting voor de fundering van het woonhuis is nu helemaal klaar. Vandaag, 14 december,  wordt het beton gestort voor de fundering van werkplaats en woonhuis. We kunnen er helaas niet bij zijn.

Op de bouwvergadering komt de aannemer met zijn plannings-schema. De eerste muren worden toch pas na de Kerstvakantie geplaatst. Als ze onbedekt blijven, ontstaat misschien vocht- en vorstschade. Er blijkt weer heel wat te bespreken. Is de geplande schoorsteen op het dak wel ruim genoeg om alle af- en aanvoeren van afzuigkap, woningventilatie en CV installatie te bergen? De Finn-oven (houtkachel) vereist versterking van de begane grondvloer: het eerste meerwerk! Peter Bouwmeester, de aannemer, oppert te overwegen om op de serre zelfreinigend glas te gebruiken. Dat lijkt ons erg praktisch, maar wat betekent het voor de kosten? Moet de serre geplaatst worden vóórdat het riet op het dak gaat of erná? Er wordt gepraat over vloerdikte, Hollands of Turks riet, gelijktijdig douchen boven en beneden en over temperatuur van het CV-water, dat door de houtkachel verwarmd gaat worden.

4 Reacties to “Vlak voor de eerste betonstort”

 1. maryse december 14, 2011 bij 12:58 pm #

  Zelfreinigend glas, dat lijkt mij ook wel wat! en douchen met de houtkachel klinkt reuze idillisch. Kan ik me alvast inschrijven? 🙂 Erg leuk om de snelle vorderingen te lezen hoor!
  zoen, maryse

 2. Walter december 14, 2011 bij 1:13 pm #

  Heel interessant, Diederik, het bouwproces zo te volgen. Knap dat je de voortgang op deze wijze weergeeft.

 3. Gerrit en Yola van Ojen december 14, 2011 bij 3:54 pm #

  Het begint al echt vorm te krijgen! Wat leuk om te lezen dat jullie gekozen hebben voor de Finn houtkachel. Bij ons snort hij op dit moment weer volop. En geweldig dat bij jullie ook het CV-water door de Finn verwarmd gaat worden. Al vergt het heel wat denkwerk nu: straks heb je wel alles helemaal naar eigen wens. Heerlijk.
  Veel succes met de volgende stappen.

 4. Charlotte januari 18, 2012 bij 11:25 pm #

  Als het onverhoopt heel hard gaat vriezen,dan kom je toch wel even naar Eefde, gezellig in onze verwarmde logeerkamer overnachten,( al ziet het er uit of binnen de kortste keren je eigen verwarmingsbuizen gaan snorren) Charlotte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: