Kelder geplaatst, eerste bouwvergadering

29 Nov

Het moment suprême van het plaatsen van het eerste stukje huis, te weten de kelder, hebben we net gemist.

kelder tussen de heipalen

 

Toen we gisteren rond 10.00 op de bouw aankwamen zag het er zo uit. Aan de buitenkant bracht Marwin isolatieplaten aan en pakte zo de hele kelder in. Intussen werd  de bouwwaterleiding aangesloten en kon het vullen van de kelder beginnen (met schoon water, dat laat geen strepen achter!), om zo tegendruk te kunnen geven aan het grondwater. Als straks de funderingsbalken vast zijn gegoten aan de heipalen, kan de kelder niet meer omhoogkomen.

1e bouwvergadering

Intussen arriveren architect, bouwbegeleider, aannemer en installateur om in de geïmproviseerde bouwkeet, te weten het bakhuisje, de eerste echte bouwvergadering te hebben. We voorzien ze van verse koffie vanuit de caravan, die nu is aangesloten op de bouwstroom. Vlot passeren een hele reeks onderwerpen de revue, van planning tot ventilatie kruipruimte en nog veel meer. Als het weer meezit worden in de loop van de volgende week de funderingsbalken gegoten, daarna volgt de breedplaatvloer en met een beetje geluk kunnen dan voor de Kerstvakantie de Thermospan-muren van de begane grond worden geplaatst.

In de loop van de dag, het weer is prachtig met die laagstaande zon in een strakblauwe lucht, wordt de ruimte rond de kelder geleidelijk opgehoogd tot het niveau waarop de funderingsbalk komt te liggen. Nu valt op hoeveel hoger het huis komt te liggen dan eerst: de bovenkant van het bouwraam is het niveau van de afgewerkte begane grond vloer.

bouwterrein opgehoogd tot funderingsniveau

bekisting funderingsbalken schuur

Bij de werkschuur is Joost begonnen met de bekisting voor de funderingsbalken. Tot onze schrik staat de moerbei veel meer recht voor de ingang van de carport dan we gepland hadden. Misschien moeten we de moerbei verplaatsen. Een extra reden hiervoor kan zijn dat de grond hier flink moet worden opgehoogd om niet een rare kuil te krijgen tussen schuur en nieuwe erftoegang.

Aad en ik zijn lekker bezig in de groenstroken. We zagen een eik om die zich geheel eigener beweging had gevestigd aan de rand van de wei en snoeien een uitgegroeide wilg drastisch terug. Veel takken om straks rond de Kerst een groot vuur mee te maken, waarvoor de vergunning al is verleend.

Advertenties

3 Reacties to “Kelder geplaatst, eerste bouwvergadering”

 1. Coen van der Linden november 29, 2011 bij 6:15 pm #

  Hadi AaDi,

  waarom wordt de kelder eigenlijk geisoleerd? Zo krijg je de wijn nooit op 13C, keldertemperatuur. Liggen ze te warm toch?
  Wat betreft de moerbei, kun je er niet omheen rijden? Verplanten is altijd riskant met een oude boom en bovendien moet de kruin dan worden ingekort. Dat is juist het aardige van moerbeibomen, die enorme kruin. Op de binnenplaats van het Gyot huis (vroeger woning van Bommen Berend) waar in vroeger het Doven Instituut was gevestigd stond een eeuwenoude moerbei. Van de vruchten hebben we een paar keer jam gemaakt.
  Nog enige info over de mogelijke neolithische keien?
  Grntn
  MeCo

 2. Diederik november 29, 2011 bij 9:04 pm #

  Beste Coen,
  Wat een oplettende volger ben jij toch. De kelder wordt geïsoleerd om condensvorming tegen te gaan. De bodemtemperatuur is zo’n 10°, de kelder waarschijnlijk een stuk warmer, omdat de CV-ketel en de luchtbehandelingsinstallatie er in komt te staan. Anderzijds, de kelder heeft ook 4 ventilatieopeningen, die verbinding krijgen met de buitenlucht, dus zo kan er ook koele lucht naar binnen komen. Hoe dat in de praktijk gaat uitpakken valt moeilijk te voorspellen. Misschien moeten we een stinkdure wijnkast aanschaffen…
  Tsja en dan die moerbei. Ik zal de volgende keer een foto maken van de situatie. Waarschijnlijk moet de grond rond de stam 30-40cm opgehoogd worden, omdat er anders een rare kuil ontstaat tussen carport en ingang vanaf de weg. Maar dat overleeft de moerbei niet. We gaan advies vragen aan een bomenman/vrouw.
  En nee, nog geen info over Neolitische keien. Er is wel een rare platte steen naar boven gekomen. Ik heb hem niet apart gelegd, misschien is hij alweer onder het zand verdwenen. Anders zal ik er nog eens naar kijken met archeologen-blik.

 3. maryse december 2, 2011 bij 10:16 am #

  wow, wat een vaart! Leuk hoor.
  een kerstvuur lijkt me reuze gezellig!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: