Archeoloog vindt:….. greppeltje en paalresten

25 nov

Gisterenavond laat reden we weer naar Hall. Buurman Arie had ons al gewaarschuwd, dat het water van de bronbemaling bij hem over de weg liep en mogelijk een gevaarlijke situatie voor auto’s vormde. Gauw gebeld met onze alwetende bouwbegeleider Henk Pol, die even later meldde dat een en ander in overleg met de gemeente gebeurde en dat die extra reflectie-paaltjes hadden geplaatst.

de archeoloog met zijn attributen aan het werk

Al vroeg was de archeoloog van de firma RAAP begonnen om op de plaats van de kelder, in overleg met de kraanmachinist en met behulp van metaaldetector, troffel en schep, laagje voor laagje af te schrapen.

Hij kon zijn teleurstelling niet verbergen toen er geen tekenen van een beerput of waterput verschenen. Wel werden in het gele zand langzaam de donkere contouren van een, vermoedelijk Middeleeuwse,  greppel  en van paalgaten zichtbaar.

alle verkleuringen gemarkeerd

Alle verkleuringen bracht hij vervolgens nauwkeurig in kaart. Links is de greppel zichtbaar, die bij  doorsnijding  15-30 cm diep bleek te zijn.

           

Links een doorsnede van de greppel, rechts de resten van een oude paal vlak naast een heipaal. In het patroon van de palen zag ik trouwens geen regelmaat. De archeoloog viste uit de greppel een paar potscherven voor de precieze datering.

Intussen zijn de timmerlieden al begonnen met de bekisting voor de funderingsbalken van de werkplaats.

Rond 14.00 uur vertrokken we, toch wel opgelucht dat de bouw niet stilgelegd hoefde te worden vanwege een spectaculaire vondst, weer naar Haarlem. Ik vroeg nog of er geen Romeinse resten aan het licht hadden kunnen komen. Dat was een beetje een domme vraag, want de Rijn was de noordgrens van het Romeinse Rijk! Dus Hall lag in het land der Barbaren.

Het tot bouwdiepte uitgraven van de kelder, nadat alles in kaart was gebracht hebben we niet meer afgewacht. Wellicht kan ik in een later stadium de resultaten van het hele archeologische onderzoek in deze blog vermelden.

Advertenties

Eén reactie to “Archeoloog vindt:….. greppeltje en paalresten”

  1. Marina november 28, 2011 bij 1:26 pm #

    Geen Romeinse munten of zelfs een rest van kookvuurtje van een Barbaren familie, maar fijn dat het werk kan beginnen! Sukses! Marina

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: