De echte start: bouwraam en heien

23 nov

Gisteren, dinsdagmorgen,  kwamen we vanuit Eindhoven weer op de bouwplaats. Inmiddels was  door de aannemer het bouwraam geplaatst: een houten raamwerk rond de plekken waar gebouwd gaat worden (woonhuis en werkplaats). Met spijkers is op de latten de exacte plaats uitgemeten, waar de gevels komen,  de funderingsbalken en de heipalen.

plaatsbepaling heipalen

In het bakhuis, de tijdelijke bouwkeet, lagen de tekeningen van de constructeur aan de hand waarvan het bouwraam werd opgezet. Op de tekening links is met zwarte lijnen de exacte hoek aangegeven tussen huis en werkplaats (57 gr).

bouwraam van werkplaats (l) en woonhuis (r)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De palen gaan wisselend snel de grond in en willen soms niet dieper: zit daar dan die grote zwerfkei of Neolitische hunnebed? De heipalen zijn veel langer (8,75m) en dikker (25cm) dan ik had gedacht. Hoezo geen verstoring van het archeologisch bodemarchief…

palen van 8,75 m.

Als het heien klaar is worden de ‘koppen gesneld’, de bekisting voor de funderingsbalken gemaakt, dan worden de stalen bewapeningen aangebracht en vastgemaakt aan de heipalen. En dan volgt het storten van het beton.

de stalen bewapening ligt al klaar

 

 

 

 

 

 

Woensdag en donderdag wordt de bronbemaling aangelegd rond de plek waar het gat voor de pre-fab kelder gegraven gaat worden. Aanstaande vrijdag komt de archeoloog om er op toe te zien en eventueel vast te leggen  of te conserveren wat er naar boven komt. Daarover de volgende keer.

Advertenties

2 Reacties to “De echte start: bouwraam en heien”

  1. Frits Straesser november 23, 2011 bij 12:53 pm #

    Hoi Aad en Diederik,

    Geluk gewenst met de eerste paal. Dit is de officiële start van de bouw.! Frits

  2. Charlotte november 25, 2011 bij 11:06 pm #

    Spannend allemaal en wat een preciezie werk ; je snapt, dat er lang gepuzzeld moet worden voor er iets in de grond kan gaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: