Bouwmethode

15 Nov

Archeologie

Bij de planning bleek al gauw dat ons huis volgens het bestemmingsplan gelegen is op archeologisch waardevol gebied.

Kaart archeologische vondsten in Hall  De rode ster is Kikvorsenstraat 5.

In ieder geval: als er voor de fundering dieper dan 50cm onder het maaiveld moet worden gegraven is een gedetailleerd archeologisch onderzoek noodzakelijk, vanwege de grote kans dat er waardevolle dingen naar boven komen. Zoiets kan maanden vertraging in het bouwproces geven en kost bovendien € 800,- per dag of meer. Na uitgebreid overleg tussen het archeologisch adviesbureau (RAAP)  en de architect is besloten tot fundering op kleine paaltjes (3m. lang), waarop de betonnen funderingsbalken kunnen worden gestort, die dan net tot 50cm onder het maaiveld komen te liggen. Kennelijk verstoren de paaltjes de (archeologische) bodem niet. Alleen daar waar de kelder komt, moet dieper gegraven worden. Op het moment van graven moet er een archeoloog bij zijn om te controleren of er bijzondere dingen naar boven komen. Zo ja, dan moet het graven worden gestopt en moet alles gedetailleerd worden vastgelegd. Aan de ene kant hopen we maar dat er niets wordt gevonden, maar aan de andere kant is een pot met gouden munten of een Romeinse helm altijd welkom.

Energiebesparing

Een van onze uitgangspunten  is om een energiezuinig huis te bouwen. De architect kwam met verschillende mogelijkheden. Traditionele bouw met baksteen en extra isolatie in de spouwmuren (waardoor deze 50cm dik worden), houtskeletbouw of met prefab wanden gemaakt van Thermospan-blokken. Om diverse redenen hebben we voor de laatste methode gekozen.

De blokken, gemaakt van houtvezel en cement, worden in de fabriek in Stein aan elkaar gelijmd en als prefab element op de fundering geplaatst. De holle ruimtes in de blokken zijn deels gevuld met zeer isolerend materiaal. In de overblijvende holle ruimtes kunnen leidingen en wapening worden ingebracht. Daarna worden ze opgevuld met gestort beton (betonpomp), zodat als het ware een betonnen huis ontstaat met binnen en buitenwanden van houtcement. Dit heeft niet alleen een zeer goede isolatieeigenschappen, maar maakt ook een goede vochtafvoer van binnen naar buiten mogelijk. In goed geïsoleerde huizen is het binnenklimaat vaak een probleem, vanwege de hoge luchtvochtigheid. Met deze Thermospanblokken is dat probleem opgelost.

Bijgaand enkele foto’s gemaakt tijdens ons bezoek aan het bouwcentrum in Stein.

Advertenties

3 Reacties to “Bouwmethode”

 1. Jette november 16, 2011 bij 7:30 am #

  Hoi Diederik en Aad,
  Wat vreselijk leuk de bouw van jullie huis zo te kunnen en mogen volgen
  veel sukses, we komen kijken!!
  Liefs Jette

 2. Gerrit en Yola van Ojen november 16, 2011 bij 12:38 pm #

  Hoi Aad en Diederik,

  Al hadden we al het één en ander over alle plannen gehoord, dit is wel erg leuk om het zo gedetailleerd te kunnen lezen en zien! We wachten met interesse de volgende stappen af.
  Veel succes en geniet ervan!
  Groeten van Gerrit en Yola

 3. Klaas Dutilh november 16, 2011 bij 4:10 pm #

  Hoi Aad en Diederik,
  Leuk om alles zo te kunnen volgen.
  Ik wist al dat de sloop een feit was (via via via Geertje)
  Achtergrond info is erg leuk. Kan zijn dat je bij het graven ook nog het blikje met een pakje cigaretten tegenkomt dat ik daar verstopte om stiekum te kunnen roken als ik alleen in Hall was. Ik kon het zelf nooit meer terug vinden. Voor de archeoloog goed om te weten dat dit uit 1964 ongeveer komt.
  Verder wens ik jullie een flinke pot goud toe!
  Liefs,
  Klaas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: